Urządzamy małą restaurację. O czym trzeba pamiętać i jakich błędów unikać?

0
1067

Branża gastronomiczna to „nie łatwy kawałek chleba”. Trzeba wszystko bardzo precyzyjnie zaplanować, a samych formalności przy otwieraniu restauracji jest naprawdę dużo. Odpowiedni lokal z węzłem sanitarnym to konieczność. Poza tym musi on pozytywnie przejść inspekcję Sanepidu. Trzeba zaplanować budżet nie tylko na wykończenie, ale również zabezpieczyć kapitał na pierwsze miesiące działalności, gdyż niekoniecznie restauracja od razu będzie przynosić zyski. My dziś jednak w naszym poradniku zajmiemy się kwestią urządzenia wnętrz małej restauracji, stworzenia menu, a także wystroju sali. Bardzo istotne znaczenie ma odpowiednie wyposażenie toalety przy restauracji. Już teraz zdradzimy, że przydatne będą kieszeniowe suszarki do rąk.

Ergonomia ma znaczenie, czyli odpowiednie rozmieszczenie stolików bądź boksów

Kiedy pomieszczenie w restauracji jest nieduże, trzeba zastanowić się nad doborem odpowiednich stolików. Z pewnością niezalecane jest wstawienie jednego bądź dwóch długich stołów, gdyż zajmą większość przestrzeni, a do tego ją przytłoczą. Kąty pomieszczenia najlepiej zaaranżować stosując ławy przy małym stoliku. Bliżej środka sali można postawić niewielkie stoły z krzesłami. Tu istotne znaczenie ma, by nie były to krzesła tapicerowane z szerokimi oparciami, które trudno jest całkowicie wsunąć pod blat stołu. Ważne również, by zachować odpowiednią ilość wolnej przestrzeni, czyli tzw. ciągi komunikacyjne. Jest to konieczne, by goście swobodnie mogli przemieszczać się z sali do toalety, a także z sali do lady restauracyjnej, a kelnerzy z kuchni na salę i w przeciwnym kierunku. Trzeba ograniczyć możliwość wypadków i strat.

Zbyt obszerne menu, czyli zadbaj by zaoszczędzić na zaopatrzeniu

Prowadząc małą restaurację, często nazywaną bistro, warto specjalizować się w jakiejś kuchni i wybrać z niej kilka dań. Karta nie powinna mieć więcej niż 5-10 pozycji, gdyż ilość miejsca na zaopatrzenie jest ograniczona. W małej restauracji najczęściej masz do dyspozycji niewielki aneks kuchenny, w którym nie zmieści się duża ilość zamrażalników, a ponadto dla renomy lepiej pracować na świeżych produktach. Oczywiście zbyt obszerna karta to na samym początku również duże marnotrawstwo, najpierw bowiem musisz poznać preferencje klientów, by z czasem wprowadzać pewne modyfikacje w karcie. Dania które się nie sprzedają nie mogą być promowane w nieskończoność, choć warto spróbować klasycznych promocji z daniem dnia, oferować vouchery na kolację z określonym menu, a także próbować przekonać do nich klientów na organizowanych imprezach okolicznościowych. Ich opinia powinna być bardzo istotna, ale tradycyjny smak dań musi być zachowany. Przed otwarciem warto zrobić test i sprawdzić czy dania smakują potencjalnym klientom. Testerami mogą być osoby z rodziny albo personelu, ważne by wyraziły szczerą opinię, gdyż na tym etapie można jeszcze wprowadzić pewne modyfikacje.

Zadbaj o wystrój powiększający optycznie wnętrze

Nie tylko rozstaw stołów jest istotny w małej restauracji. Również dobranie odpowiedniego wystroju ma kluczowe znaczenie. Można zdecydować się na akrylowe lustra na ścianach, które będą optycznie powiększać wnętrze. Pomoga również wykończenie ścian lub podłóg na wysoki połysk. Jeśli lśnienie nie wchodzi w grę, to trzeba przynajmniej zastosować jasną kolorystykę. Sprawdzi się również dekoracja 3D na jednej ze ścian, tworząca złudzenie optyczne większej głębi.

Wyposażenie toalety ma bardzo duże znaczenie

W małej restauracji często węzeł sanitarny pozostawia wiele do życzenia. Jednak odpowiednie wyposażenie jest niezbędne, a jeśli zapewnia się miejsce na kilkadziesiąt osób, to powinny być dostępne przynajmniej dwie toalety. Istotne znaczenie ma zastosowanie podwieszanego montażu armatury i ceramiki łazienkowej, co sprawia, że wnętrze łatwiej utrzymać w czystości, a do tego korzystanie z niego na małej przestrzeni jest wygodniejsze. Przy umywalce przyda się kieszeniowa suszarka do rąk, która pozwala wysuszyć ręce w kilka sekund. Stosowanie mydła w kostce jest błędem, gdyż jest to bardzo niehigieniczne rozwiązanie, a w dodatku gromadzące się mydliny szybko mogą spowodować niszczenie elementów chromowanych odpływu i rdzewienie. Dlatego obok kieszeniowej suszarki do rąk warto umieścić dozownik do mydła. Najlepiej jeśli jest to model montowany na ścianie, a nie tradycyjny z pompką, stawiany na krawędzi umywalki. Istotne znaczenie ma również zadbanie o antypoślizgową podłogę, zarówno na sali, jak i w toalecie.

Przy urządzaniu restauracji trzeba pamiętać o wielu bardzo ważnych kwestiach. Wśród nich niezwykle ważne jest wyposażenie węzła sanitarnego. Trzeba pamiętać, by w kuchni również znajdowały się kieszeniowe suszarki do rąk. Dzięki temu będzie można zaoszczędzić ręczniki papierowe. Wszak częstym problemem jest ich marnotrawstwo.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here