Niemal każdy z nas marzy o przytulanej i funkcjonalnej kuchni, w której zarówno przebywanie, jak i przyrządzenie posiłków będzie stanowić prawdziwą przyjemność. Ergonomia w kuchni jest niezwykle ważna, ponieważ usprawnia nam wykonywanie niezbędnych czynności oraz ułatwia pracę. Podobne zadanie pełni wyposażenie – praktyczne urządzenia i przybory to wręcz podstawa, aby polubić gotowanie i czerpać z niego jak najwięcej radości. O czym więc pamiętać aranżując kuchnie? Oto kilka wskazówek.
Funkcjonalna kuchnia, czyli jaka?
Aby wykonywanie czynności w kuchni było bardziej wydajne i mniej męczące należy urządzić ją zgodnie z zasadami ergonomii. Co to oznacza w praktyce? Znaczenie ma każdy element – głębokość szafek, wysokość blatu czy umieszczenie poszczególnych elementów względem siebie. Kuchnia powinna też być dobrze oświetlona oraz podzielona na konkretne strefy. Szczególnie ten ostatni punkt potrafi znacząco ułatwić życie domowników. W pomieszczeniu można wyznaczyć kilka stref – na przykład:
- zapasów – wraz lodówką, zamrażarką oraz szafkami do przechowywania produktów sypkich. Dobrze, jeżeli znajduje się ona w pobliżu wejścia, dzięki czemu łatwiej będzie rozpakowywać zakupy.
- przechowywania – w niej znajdują się naczynia, sztućce oraz garnki. Praktycznym rozwiązaniem są wiszące szafki czy podnośniki klapowe zamiast drzwi na zawiasach. Najlepsze szuflady to te z pełnym wysuwem.
- zmywania – w tej strefie znajduje się zmywarka, kosz na śmieci oraz zlew. W okolicach zlewu przyda się też szuflada na przybory takie jak gąbka czy płyn do mycia oraz miejsca na szufelkę i zmiotkę.
- przygotowywania posiłków i gotowania – wraz z blatem kuchennym na odpowiedniej wysokości, kuchenką, piekarnikiem oraz mikrofalówką.
Wyposażenie kuchni – o czym pamiętać?
Każda kuchnia powinna mieć na wyposażeniu podstawowe sprzęty AGD takie jak kuchenka, mikrofalówka, lodówka, piekarnik czy okap. Co więcej, przydatne są również mniejsze urządzenia, na przykład robot kuchenny, blender ręczny, waga kuchenna czy opiekacz do kanapek. Nawet jeżeli nie dysponujemy dużą ilością miejsca, w pomieszczeniu tym muszą się znaleźć przybory takie jak: zestaw noży i sztućców, zastawa stołowa, zestaw garnków, blachy do ciast, drewniana łyżka czy deska do krojenia. Pracę ułatwią też pokrywki silikonowe, które zajmują mało miejsca oraz obieraczki do warzyw. Do mniejszych, ale równie ważnych narzędzi należy praska do czosnku, tłuczek do mięsa, korkociąg do wina, durszlak, trzepaczka czy otwieracz do puszek.